10 jun 2020

Att leda i kristider – med Ann Hellenius

Är det egentligen så stor skillnad på att leda under vanliga förhållanden och att leda i kris? Kanske är det inte så mycket ledarskapet i sig, utan snarare kommunikationen som behöver ändras och intensifieras? Vi har idag pratat med Ann Hellenius, med många ledarskap i bagaget, om att leda i kris. Hon menar att ett autentiskt ledarskap alltid är viktigt, men nu helt avgörande då tillit krävs i svåra tider.

Förra onsdagen delade Leif Vase Larsen, VD för Apollo, med sig av sina erfarenheter och dessförinnan var det Victoria Thore, VD på Familjens Jurist. Idag har vi förmånen att få Ann Hellenius syn på ledarskap i kris. Och hon har en hel del att dela med sig av, vilket hon även gör i boken ”Alltid Relevant: nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld”. Vi har utgått från vad som kännetecknar en duktig ledare, hur en duktig ledare agerar i kris, om Ann upptäckt några nya sidor hos sig själv den senaste tiden och vad som krävs för att ett företag ska kunna ta sig igenom krisen på bästa sätt.

Ann har haft ledarpositioner inom näringslivet i flera år. Nu är hon högaktuell med boken ”Alltid Relevant: nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld”.

Ann Hellenius, aktuell ledarskapsförfattare

En kris innebär att vi kan lära oss något nytt

I en ny situation upptäcker man ofta nya sidor hos sig själv. Ann har upptäckt att hon faktiskt uppskattar hemmajobb, vilket hon inte hade trott för några månader sedan. Hon uppmuntrar till att se det positiva med som kommer med kriser. Det kan vara allt från att det är rätt härligt att sitta uppkrupen i soffan med mjuka kläder och datorn i knäet till att vi ser nya möjligheter i våra affärer och processer. Istället för att bara fokusera på allt det vi inte kan påverka.

Att utvecklas är att ta sig ut starkare på andra sidan

I dessa tider blir det ännu tydligare att vi människor konstant utvecklas och att det går att komma i kontakt med nya sidor hos oss själva hela tiden. Att vi klarar av att fokusera på att både lösa krisen och att samtidigt klara att satsa framåt är avgörande för att ta oss igenom krisen. Det är då vi kan se de möjligheter som man kan skapa och utveckla.

Fler ledarskapstips!

Du har väl inte missat förra veckans inlägg från Leif Vase Larsen? Och veckan innan det av Victoria Thore? Nästa vecka är det dags för ett inlägg om något helt annat. Håll utkik! Vi på Capasearch vill tacka våra inspirerande ledare för deras tips om ledarskap i kris. Vi har också precis läst Anns nya bok ”Alltid Relevant: nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld” och vill tipsa er om att göra detsamma. Där finns bland annat guldkorn till hur man blir en hållbar ledare – högaktuellt just nu.

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

”Välmåendet bör ha högsta prio”

Under tuffare tider menar Ann att det är ännu viktigare att ta hand om sig själv och även prata med medarbetarna kring det. Ha koll på hur var och en mår, se till att man själv sover ordentligt, äter bra och tränar. Hjälp medarbetarna med att vara rädd om sin energi så att man klarar att tänka flera tankar samtidigt. Det kan vara en utmaning att både hantera krisen man går igenom och klara av att blicka framåt och fundera på vilka möjligheter man kan skapa framåt.

Sammanfattat - ett gott ledarskap handlar om:

  • God självkännedom
  • Din förmåga att vara autentisk och därmed skapa tillit
  • Hjälpa dina medarbetare att må bra och vara rädda om sin energi
  • Stötta dig själv och medarbetarna att utvecklas
  • Se de positiva – det finns alltid möjligheter!

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar