3 jun 2020

Att leda i kristider - med Leif Vase Larsen

Att leda under Coronakrisen ställer högra krav på ledare runt om i världen. Inte minst i de branscher som drabbas hårdast. En av de som vet hur det är att leda genom kris är Leif Vase Larsen, VD för Apollo. Han menar att nyckeln ligger i att göra mer av allt; mer synlighet, mer öppenhet, fler informationsmöten & mer innovation. Att synas mer än någonsin och fortsatt fokusera på en stark företagskultur och trivsel.

Förra onsdagen delade Victoria Thore, VD på Familjens Jurist, med sig av sina tankar om hur det är att leda i kristider och hur det har förändrat hennes syn på vad ledarskap är. Nästa vecka är det dags för Ann Hellenius som just nu är aktuell med boken ”Alltid Relevant: nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld”. Idag ger Leif Vase Larsen sin syn på ledarskap i kris och vi kan inte annat än att hålla med om i allt han säger.

”I kristider måste du göra mer av allt”

I tider som dessa menar Leif att nyckeln ligger i att vara mer öppen och mer synlig i organisationen än tidigare. Att ett synligt ledarskap blir extra viktigt när omvärlden är osäker. För en kris förstärker allt och kräver mycket av alla.

Det är viktigt att hålla fler informationsmöten och vara ärlig om vad och varför saker händer. Det handlar mycket om att skapa förtroende och en tro på framtiden. En tro på att vi tar oss igenom krisen. Om du som ledare kan sätta ord på varför och hur företaget går igenom krisen kan du också skapa en tro på en framtid efter krisen. Se framåt, tänk nytt och se möjligheter! Var inte rädd for att ta snabba beslut och anpassa dig till en ny verklighet.

Tips till ledare under krisen:

  • Syns mycket, mer än någonsin
  • Var ärlig för att få förtroende
  • Inspirera och skapa en framtidstro
  • Fortsätt fokusera på utveckling och trivsel

”Din långsiktighet är beroende av de anställdas utveckling och trivsel”

Ett hållbart ledarskap skapas genom utveckling och motivation av de anställda och av organisationen. Genom att vara öppen för nya tankar och idéer driver du dina anställda och bolaget framåt.

Genom att alla hjälps åt att se hur man snabbt kan anpassa sig till en ny verklighet, med fokus på produkter och hur de kan säljas på nya sätt. Krisen skapar nya villkor och en ny verklighet som vi måste förhålla oss till. Och helst ska man göra det snabbare än sina konkurrenter. Du som ledare måste vara synlig och leda vägen!

Fler ledarskapstips på G!

Du har väl inte missat förra veckans inlägg från Victoria Thore? Du hittar det här. Nästa vecka är det dags för Ann Hellenius att dela med sig av sina ledarskapstankar i kristider. Håll utkik!

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar