27 maj 2020

Att leda i kristider - med Victoria Thore

I kristider som dessa sätts ledarskapet på prov på ett sätt som det troligen inte gjorts tidigare. Ett gott och tydligt ledarskap kommer vara avgörande för hur företag tar sig igenom krisen. Vi har pratat med tre ledarförebilder vi har haft förmånen att arbeta med för att få deras bild över vad ledarskap i kristider är, och vad det kan innebära i framtiden. Först ut är Victoria Thore, VD på Familjens Jurist. Victoria har en lång ledarskapserfarenhet och har tidigare bland annat varit VD för Ikano Försäkring och koncernmarknadschef på Nordnet.

Vi har utgått från vad som kännetecknar en duktig ledare, hur en duktig ledare agerar i kris, vad Victoria gjort annorlunda den senaste tiden och om hon upptäckt något nytt om sig själv.

“Var en modig ledare som prioriterar”

En duktig ledare, kristider eller ej, är en ledare som har kort mellan handling och analys och som vågar prioritera. Victoria sammanfattar det som att en bra ledare:

 • Vågar fatta snabba beslut, utan att alltid ha all fakta man skulle önska.
 • Vågar prioritera, prioritera bort och prioritera ytterligare.
 • Talar klarspråk, även när det är obekvämt.
 • Är i ständig utveckling och är “mjuk i knäna”, dvs kan anpassa sig.

Krisen skapar förändringsmöjligheter - våga “fail fast"

De företag som har förmånen att vara i en bransch med fortsatt hög efterfrågan kan se krisen som ett bra tillfälle att satsa framåt och genomgå förändringar. När omvärlden förändras har vi en större förmåga att hantera förändringar även i den egna organisationen. Här menar Victoria att man kan skapa framåtanda.

 • Om det är någon gång man kan genomföra en digital transformation så är det nu. Dels har medarbetarna förståelsen, dels är det avgörande för att vara relevant.
 • Var inte rädd för att fatta fel beslut. “Fail fast” är en bra metod just nu.
 • Var en person bakom alla beslut och digitala möten. Vi behöver mänskliga ledare.

“Jag som ledare passar bra i kris”

Victoria har lett i kris även tidigare. Denna gång är det dock annorlunda. Det som tidigare mer handlat om ekonomiska värden handlar nu också om medarbetares och kunders hälsa, välbefinnande och trygghet. Då är det inte lika lätt att stänga av känslorna. Det som blivit tydligt för Victoria är att:

 • ”Distribuerat arbete” kan fungera bra – det ger minimalt med ställtid och skarpare möten.
 • Har man ett jobb man gillar och allt fungerar bra med medarbetarna så klarar man tillsammans även de mest krävande omständigheterna.
 • Kollegor kan göra mycket socialt tillsammans, även om man inte ses. Familjens Jurist har t. ex. en aktivitetstävling där man kan samlar poäng på allt från rörelse i naturen till att delta i en Teams-fika.
 • Det är viktigt att ha rutiner även på hemmakontoret. Victoria springer mycket med sin hund och försöker avsluta arbetsdagarna i rimlig tid, vilket har varit det allra svåraste.

"Jag uppskattar att den förändring bolaget gjort på bara några månader normalt sett hade tagit betydligt längre tid."

Victoria Thore, VD på Familjens Jurist

Victoria har en lång ledarskapserfarenhet och har tidigare bland annat varit VD för Ikano Försäkring och koncernmarknadschef på Nordnet.

Covid-19 har inneburit en “framspolad strategi”

På Familjens Jurist har man haft som strategi att ställa om till mer digitala möten, vilket är naturligt för medarbetare och kunder över hela Sverige. Victoria uppskattar att den förändring bolaget gjort på bara några månader normalt sett hade tagit betydligt längre tid.

Kollegorna på Familjens Jurist träffas nästan mer idag än tidigare. Om än digitalt. Är man så som Familjens Jurist, än så länge förskonade från den dramatiska omställning som många branscher och bolag har kastats in i, finns det möjligheter. Så ställ er frågan, kanske kan även ni använda detta förändringsläge för att testa olika och nya vägar framåt?

Fler ledarskapstips på G!

De kommande veckorna delar även Ann Hellenius, nu aktuell med boken “Alltid Relevant: nycklarna till framgångsrikt ledarskap i en snabbrörlig värld” och Leif Vase Larsen, VD på Apollo med sig av sina ledarskapstankar i kristider. Håll utkik!

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering. Hör av dig!

“Medarbetarna har aldrig sett mig så mycket som nu”

Det finns bra saker med en kris också. Victoria upplever att man, Teamsmöten till trots, stämmer av mer löpande och har fått till ett mer agilt arbetssätt. Inte bara i de olika projekten, utan också som personer. Dessutom är Victoria mer tillgänglig än tidigare. Plötsligt är chefen aldrig längre än ett Teamsmöte bort.

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar