3 jan 2022

Hur du lyckas på en jobbintervju!

Vi har alla suttit där i anställningsintervjun för ett nytt jobb. Antingen för en roll som du själv sökt eller en roll som du blivit uppsökt för. För somliga känns det som en timme av ”time to shine” medan det för andra kan vara en timme av ren nervositet. Vad bör du göra och inte göra inför, under och efter en intervju?

Under intervjun

  1. Tänk på ditt kroppsspråk. Försök att slappna av och vara sig själv. Det kanske inte känns så avslappnat om du är nervös men försök ändå att uppträda så naturligt du kan, slappna av och håll ögonkontakt med den som intervjuar. Är det flera personer med på intervjun, se till att du fångar in samtliga i rummet. Har du en intervju via Teams, som naturligtvis är vanligare nu, se till att testa tekniken i förväg så att du syns och hörs bra. Stäng av telefonen och ge ditt fulla fokus.
  2. Följ förutsättningarna för intervjun. Är något oklart kan du självklart fråga så att du vet vilka förutsättningar som gäller, t.ex. hur lång tid du ska lägga på att presentera din bakgrund och dina erfarenheter.
  3. En röd tråd. Gå igenom ditt CV och berätta vad du har gjort på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt. Håll den röda tråden, skippa detaljer som är mindre relevanta och våga lyfta dina goda prestationer. Genom att hålla den röda tråden visar du också att du tar ansvarar för att hålla dig till de angivna förutsättningarna.
  4. Varför söker du nytt jobb? Dela med dig av vad som lett dig till att byta roller genom karriären. Undvik att tala illa om din nuvarande eller tidigare arbetsgivare, även om du delar med dig av varför du söker dig till ett nytt jobb.
  5. Exemplifiera vem du är. Den som intervjuar dig är på riktigt intresserad av att förstå vem du är, vilka sammanhang du trivs i och vad som gör dig motiverad och entusiastisk i arbetet. Ge exempel på detta.
  6. Visa på självkännedom. Berätta om situationer där du inte kommer till din rätt. Ge exempel på styrkor men också svagheter, och ge inte klyschiga svar på dina utvecklingsområden. Alla människor har både styrkor och svagheter, och den som intervjuar vill förstå vem du är för att kunna bedöma om du är rätt för rollen. Det är lika viktigt för dig som för företaget att det blir rätt. Du bör ha koll på vad du inte är lika bra på så att du förstår vad du behöver komplettera med i dina närmsta kollegor. Vad behöver du för att lyckas?
  7. Ställ frågor och bekräfta. Avsluta intervjun med att fråga om den som intervjuar har fått en bild av vem du är och vad du har gjort. Be intervjuaren att summera det i ett par meningar för att se om du känner igen dig i beskrivningen. Om inte, se till att förtydliga.
  8. Sammanfatta. Avslutningsvis, berätta varför du lockas av rollen och företaget samt vad du tror att du skulle kunna bidra med. Be intervjuaren att berätta om processen framåt och när du kan förvänta dig återkoppling.

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

Efter intervjun

Följ upp intervjun med ett mail samma dag eller dagen efter. Det visar att du är intresserad. Öppna upp för att det går bra att höra av sig om intervjuaren har några fler frågor. Förhoppningsvis får du återkoppling enligt vad ni kom överens om. Blir det inte så bör du självklart ringa intervjuaren för att fråga vad som hänt.

Varmt lycka till i framtida intervjuer önskar vi på Capasearch!

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar