23 September, 2022

Klarar du rekryteringen själv eller ska du ta hjälp?

Är det något vi lärt oss alla är det att vi ofta klarar mer än vi tror. Inte minst när det kommer till omställningar och förändring. Den insikten har aktualiserat den eviga frågan om när en rekrytering är smidigast att lösa själv och när det faktiskt är värt att ta in extern hjälp utifrån. Här har vi samlat tips som kan vara till hjälp när beslutet om vem som är bäst lämpad att sköta rekryteringen ska tas. Att det är dyrt att rekrytera fel vet alla. Därför är det viktigt att redan innan processen säkerställa att det görs på rätt sätt. Vi märker att många organisationer tar hjälp ganska sent i processen. Ibland för att man insett hur mycket tid det faktiskt tar och ibland för att man försökt men inte hittat rätt. Risken då är att företaget redan lagt massa tid och pengar.

Rekrytera med hjälp av en rekryteringsexpert om ni:

 • Vill kunna kravställa tills ni är 100% nöjda med kandidaten.
 • Vill stärka ert varumärke. Rekryteringsexpertens uppdrag är att berätta er story och stärka ert varumärke. På så vis säljs rollen in på bästa sätt, även till de kandidater som redan sitter på ett bra jobb.
 • Är ovana, inte är eniga eller inte har råd eller tid att lägga de resurser som krävs. Det är lätt att underskatta erfarenheten som behövs och tiden det tar att ena organisationen kring vad ni behöver och vill ha och skriva ihop en kravprofil för rollen.
 • Vill utmana er själva! Det kan innebära att ni får kontakt med kandidater som kanske inte ens letar efter nytt jobb, eller att träffa kandidater från branscher och roller ni inte tänkt på. En rekryteringsexperts uppgift är att överträffa era förväntningar!
 • Vill få koll på hur attraktivt ert bolag är och vill få insikter kring vad som lockar.

“Beslutet om hur du ska genomföra rekryteringen beror på flera faktorer: Vilken roll det gäller, hur snabbt personen behöver vara på plats och hur stor erfarenhet och nätverk som finns i organisationen.”

Frågor att ställa sig

 • Hur viktig är den nya rekryteringen? Är rollen affärskritisk?
 • Är känslan att rollen är svår att rekrytera? Eller finns det ett stort utbud på marknaden?
 • Hur ser budgeten för rekryteringen ut? Räkna även med intern tid.
 • Klassisk annonsering eller “search”? Annonsering kan ge många träffar och därmed ansökningar som behöver bearbetas, vilket tar tid, medan search kräver att man vet var man ska leta och hur man hittar rätt profiler.

Rekrytera själva om ni:

 • Har tiden som krävs. Rekrytering tar tid och tid är pengar. Så fundera igenom hur mycket tid ni har att sätta av för att skriva annons, marknadsföra, gå igenom ansökningar och göra urval, hålla i intervjuer, förbereda, genomföra och återkoppla intervjuer och ordna eventuella tester, case och referenstagningar.
 • Har ett stort nätverk. För att nå rätt kandidat vill du att tjänsten ska nå ut till många och till rätt kontakter.
 • Är helt överens om vilken kompetens ni behöver. Ofta kan bilden variera mellan olika delar av organisationen.
 • Har bra in-house kompetens för att genomföra en hel rekryteringsprocess.

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering. Hör av dig!

Capasearch

Vi arbetar bransch- och rollöverskridande med chefsrekrytering och rekrytering av specialister. Alltid med fokus på ledarskapet och potentialen hos personen.

Ta kontakt med Charlotte, en av våra experter inom detta område: charlotte.mardh@capasearch.se

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar