15 sep 2020

Låter du ålder eller person styra? Så rekryterar du rätt och sätter stopp för ålderism!

Vi har alla stött på ålderism, eller åldersdiskriminering, någon gång i vårt arbetsliv. Antingen genom att vi i ung ålder blev bortvalda för att vi “inte hade tillräckligt lång erfarenhet” eller genom att vi anses för gamla för att testa en ny bana. Varifrån kommer åldersfokuseringen? Och finns det en risk att många rekryteringar går miste om riktigt vassa kandidater just därför? Vi har samlat vår tankar och tips på hur du undviker ålderism och därmed fokuserar på kompetens istället för ålder.

På vår kick-off i förra veckan hamnade vi i ett samtal om ålderism. Ett fortsatt högaktuellt ämne, inte minst efter den senaste tidens Coronakris som orsakat en högre arbetslöshet. Där arbetsmarknaden består av både unga och äldre riktigt duktiga potentiella medarbetare, men som kanske aldrig får chansen. Under året har frågan lyfts i många forum. Bland annat är John Mellkvist, som släpper boken “Välj din ålder” senare i höst, en av dem som driver debatten i sina sociala kanaler (spana in!). Även Magnus Carlsson som forskar på ämnet vill skapa en debatt för att lyfta frågan till en politisk nivå. Han uttalade sig i SVT tidigare i år och menade då att ålderismen har en negativ inverkan på svenska arbetsmarknaden på både kort och lång sikt.

5 tips på hur du undviker ålderism

Här är några korta punkter du kan hålla dig till för att undvika de största åldersdiskrimineringsfällorna:

  • Fokusera på egenskaper! Påminn dig själv och andra om att fokusera på vilka egenskaper ni söker hos en kandidat, snarare än vilken ålder hen är i.
  • Anonymisera presentationerna! Utmana dig själv genom att genomföra anonymiserade presentationer av kandidaterna. När saker som ålder och namn inte uttalas blir det första intrycket inte färgat av förutfattade meningar.
  • Kompetensbaserade tester! Använd kompetensbaserade tester tidigt i rekryteringen, redan innan CV-läsning. Kort sagt, försök se människan bakom ett CV.
  • Strunta i ålder och bild! Söker kandidaterna jobbet på webben? Ge dem då inte ens möjligheten att ange ålder eller ladda upp bild. På så vis ger du dig själv en bättre möjlighet att inte påverkas.
  • Prata med dina kollegor om ålderism! Våga lyfta ämnet och se till att hålla dig uppdaterad om vad diskriminering i samband med rekrytering innebär.

Så får vi rätt person till rätt plats

Som rekryterare ser vi det som ett stort ansvar att skapa en rekryteringsprocess som är öppen för kandidater i alla åldrar. Genom att vara vaksamma på fördomsfällorna som är lätta att fastna i kan vi alla hjälpas åt att ständigt bli bättre!

Våga testa tipsen ovan - vi tror att du kommer bli förvånad över resultaten det ger! Frågar du oss är det vägen för till rätt person på rätt plats. Egenskaper och kompetens går före CV och ålder. Vill du ha hjälp? Hör av dig!

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar