7 dec 2020

Så leder du för ökad motivation och engagemang på distans

Att känna motivation och arbetsglädje är för många av oss mycket lättare när vi ses. Under rådande pandemi har distansarbete blivit det nya normala för många av oss. Och du är inte ensam om att kämpa med motivationen när arbetslivet nu flyttat in i vardagsrummet. Vi är många som saknar kollegor och den sociala delen vid kaffemaskinen.

6 tips för att bidra till ökad motivation:


1. Mål

Sätt mål, gärna kortare delmål, som är engagerande och känns meningsfulla och relevanta för att medarbetarna skall bli mer delaktiga. Om resultatmålen redan är satta fokusera på vad och hur ni ska ta er dit.

2. Avstämningar

Ha kontinuerliga avstämningar med var och en. Lyssna för att förstå, var intresserad och nyfiken på personens drivkrafter, fråga för att förstå (inte för att respondera). Stäm av var de befinner sig, deras nuläge och vilket stöd de behöver framåt och framför allt var närvarande och lyssna. Att bli sedd och bekräftad höjer motivationen.

3. Återkoppling

Ge återkoppling på det som funkar och uppmärksamma vad var och en bidrar med. Vi gör ofta mer av det som vi uppmuntras för och mindre av det som vi inte uppmuntras för.

4. Teammöten

Ha kontinuerliga möten med hela teamet påminn om riktning, målet och kommunicera syftet varför ni gör det ni gör och den skillnad och mening som ni vill skapa. Fokus på sammanhållning och laganda och det ni ska åstadkomma tillsammans. Lyft framgångsexempel och skapa delaktighet. Komplettera med ”check-in” utan agenda för att fånga hur ditt team mår – på riktigt.

5. Följ upp

Följ upp målen kontinuerligt med fokus på arbetet som gjorts i första hand inte bara på resultatet. Uppföljning är ett av chefens viktigaste verktyg, forskning visar att genom uppföljning ökar prestationen med drygt 25 %.

6. Ha kul!

Ha roligt och skratta tillsammans. ”skratt smittar” och är bra för vår hjärna, vårt välbefinnande och vi blir mer stresståliga och stimulera innovation. Det går att göra en hel del digitalt, testa och lär dig för att bli bättre imorgon än idag. Behöver du stöd i ditt distansledarskap? Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur vi tänker kring motivation och ledarskap!

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar