Självledarskap – grundstommen i ett bra ledarskap

Självledarskap – grundstommen i ett bra ledarskap

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många innebär det en välbehövlig paus från arbetslivet. Men innan vi kan koppla av vid stranden eller njuta av en skön semester, står vi ofta inför en hektisk period med deadlines, projektavslut och planering för hösten. I dessa tider blir självledarskap viktigare än någonsin. Att kunna leda sig själv effektivt är inte bara avgörande för att klara av den intensiva perioden innan ledigheten, utan också för att kunna återvända till jobbet med ny energi och fokus.

När är det extra viktigt att leda sig själv för att kunna leda andra?

Krisledning: När ditt team står inför en kris, behöver de en ledare som kan hålla sig lugn och fatta rationella beslut.

Förändring: Vid stora förändringar inom organisationen, så som omstruktureringar eller införande av nya strategier, är självledarskap avgörande för att navigera genom osäkerhet och inspirera ditt team eller dina kollegor.

Hög arbetsbelastning: Under perioder av intensiv arbetsbelastning hjälper självledarskap dig att hålla fokus och undvika utbrändhet.

Andra övningar som kan vara användbara för ditt självledarskap

Här är några specifika övningar att inkludera i din dagliga rutin

Meditation och Mindfulness

Avsätt 10-15 minuter varje morgon för meditation eller mindfulness-övningar. Det hjälper dig att starta dagen med ett klart sinne och ökad medvetenhet.

Övning: Sitt bekvämt, slut ögonen och fokusera på din andning. När dina tankar vandrar, för dem försiktigt tillbaka till din andning.

Feedback-slinga

Be om regelbunden feedback från dina kollegor och team medlemmar. Eller från din familj. Eller vänner. Det ger dig insikt i hur andra uppfattar ditt ledarskap och identifierar områden för förbättring.

Övning: Ha regelbundna möten där du specifikt ber om konstruktiv feedback och tips på hur du kan bli en bättre ledare.

Positiv Visualisering

Använd visualiseringstekniker för att föreställa dig framgång i olika ledarskapsscenarier. Det kan förbättra din självkänsla och förbereda dig för utmaningar.

Övning: Föreställ dig en specifik utmaning du står inför. Visualisera hur du hanterar den med framgång och tänk noga på de steg du tog för att nå dit.

Vi rekryterar er nya ledare

Vi finns här för dig när du letar efter din nästa stjärnrekrytering.

Hör av dig!

Frågor eller vill bolla dessa tankar?

Hör av er till mig på

mattias.ribbing@capasearch.se
0761 01 43 61

Kontakta oss

Tack så mycket. Vi återkommer inom kort!
Oj, något gick fel. Försök igen eller mejla direkt till info@capasearch.se

Läs fler artiklar