LOCATION

Stockholm / Göteborg

ARBETSTID

VARAKTIGHET

Tillsvidareanställning, inledande provanställning på sex månader.

CONTACT

Sara Heimer

sara.heimer@capasearch.se

Tjänsten är tillsatt

Barnrättsjurist, SOS Barnbyar

SOS barnbyar

Om bolaget

SOS Barnbyar arbetar världen över för alla barns rätt till en trygg uppväxt. Som medarbetare hos oss är du med och förändrar liv. SOS Barnbyar Sverige har idag ca 60 anställda. Som en del i en global federation bedriver SOS Barnbyar arbete i 136 länder i nära samarbete med myndigheter, lokalsamhälle och partners. SOS Barnbyar är en av världens största barnrättsorganisationer och med utgångspunkt i FN:s Barnkonvention och UN Guidelines for the Alternative Care of Children söker vi ständigt nya och innovativa lösningar för att säkra fler barns framtid.

Vi ger barn och unga förutsättningar att forma sitt liv och bidra till en hållbar framtid för sig själva och sina samhällen. Vi arbetar förebyggande för att familjer inte ska splittras och vi ger barn utan omsorg en ny familj. Genom samarbeten med lokala aktörer ges barn tillgång till utbildning och hälsovård och vi påverkar beslutsfattare att sätta barnets bästa i fokus. Vårt mål är att inget barn växer upp ensamt utan med nära relationer så att de kan bli sitt starkaste jag.

Beskrivning av rollen

Vi söker nu en Barnrättsjurist för att tillgodose rättigheter för barn i samhällsvård

Som SOS Barnbyars första Barnrättsjurist bidrar du i arbetet med att utveckla organisationens sakfrågor. Det ligger under ditt ansvar att följa den svenska situationen för barn i samhällsvård samt att identifiera de brister och gap som finns inom detta område. Genom att följa svensk och internationell forskning gällande barn i samhällsvård, samt evidensbaserade lösningar kopplat till detta, identifierar du luckor i svensk lagstiftning. Du sammanställer och analyserar de rättighetskränkningar som upptäcks genom vår verksamhet och observerar internationella erfarenheter för att anpassa dessa till svensk kontext. Du tar fram förslag och rekommendationer till svenska myndigheter och politiker både proaktivt och reaktivt, vilket innebär att du exempelvis skriver remissvar.

Därutöver fungerar du som expertstöd gällande barns rättigheter till övrig organisation, vilket innebär att du ger råd till verksamheten och håller i utbildningar för att stärka rättighetsfokuset inom SOS Barnbyar.

I rollen som barnrättsjurist är du en av SOS Barnbyars externa talesperson gällande situationen för barn i samhällsvård. Det innebär att du företräder organisationen i offentliga sammanhang, t.ex. vid rundabordssamtal och i paneldebatter samt i media när SOS Barnbyars expertis efterfrågas. Du skriver också underlag för kampanjer och debattartiklar i nära samarbete med övriga medarbetare.

Arbetet är självständigt men kommer att ske i nära kontakt med vår programchef, de två gruppcheferna inom vår svenska programverksamhet, vår opinionsstrateg och vår generalsekreterare.

Rollen som Barnrättsjurist är lokaliserad på något av våra kontor i Stockholm eller Göteborg och rapporterar till vår programchef.

Personliga egenskaper

Som person är du ambitiös och handlingskraftig. Du har förmåga att arbeta självständigt men är samtidigt en prestigelös lagspelare som är beredd att hjälpa till där det behövs. Du är flexibel och trivs i det höga tempot med förändring och utveckling i fokus. Genom din relationskapande och kommunikativa sida är nätverkande en naturlig del av din vardag och du gillar att stå på scen.

Vem är du?

Vi söker dig som är Jur. kand, och har flera års arbetslivserfarenhet av barnrätt. Du har god kännedom om barnkonventionen och svensk lagstiftning med fokus på barn i samhällsvård inklusive socialtjänstlagen samt mänskliga rättigheter.

Det är meriterande om du har erfarenhet av att agera talesperson, d.v.s. att synas i media och att uttala dig i frågor rörande barnrätt i exempelvis paneldebatter. Om du dessutom har erfarenhet från ideell sektor är det positivt.

Varför SOS Barnbyar?

Om du likt oss brinner för barns rättigheter och vill vara med och bidra är SOS Barnbyar troligtvis rätt arbetsplats för dig. För oss är det viktigt att du som kollega känner dig trygg i våra värderingar – Nytänkande, Möjliggörare och Effektskapande. Med det menar vi att vi tänker utanför boxen, går från ord till handling, och skapar största möjliga effekt för att nå vår målbild – att säkerställa att så många barn, unga vuxna och familjer som möjligt i utsatta situationer i Sverige och internationellt, är självförsörjande, utbildade och integrerade i det lokala samhället.

Anonymiserad ansökningsprocess
Mångfald är ett självklart och naturligt inslag i vår verksamhet och vår rekryteringsprocess genomsyras av det arbetet. Därav kommer Capasearch, som vi samarbetar med i denna rekrytering, att presentera alla kandidater helt anonymiserat till oss – utan namn, kön eller ålder.

Frågor besvaras av rekryteringskonsulten Sara Heimer
(sara.heimer@capasearch.se), 072-234 53 19.


Tjänsten är en tillsvidareanställning, med inledande provanställning på sex månader. Vi arbetar med löpande urval så välkommen med din ansökan redan idag!

Är du den vi söker?

Om du uppfyller kvalifikationerna och är intresserad av tjänsten är du mer än välkommen att söka. Om du har några frågor kan du kontakta våra medarbetare som är ansvariga för denna tjänst.

Tjänsten är tillsatt

Barnrättsjurist, SOS Barnbyar

Nästan rätt?

Gå med i vårt nätverk så håller vi kontakten inför framtida uppdrag!

Andra tjänster

Dustin

Head of HR Operations, Dustin

Join Dustin as Head of HR Operations and lead a dynamic team in a forward-thinking, inclusive culture. Drive global HR strategies, ensure compliance, and support or

Läs mer
Boo Energi

Digital Marketing Manager, Boo Energi

Boo Energi - hållbara energilösningar, där innovation möter tradition. Boo Energi grundades 1920 som ett lokalt energibolag med ansvar för utveckling och underhåll

Läs mer
Indutrade AB

Business Area Head of People, Indutrade AB

Har du gedigen erfarenhet och en stark drivkraft för att leda HR-frågor och att forma en HR-strategisk agenda? Då kan rollen som Head of People för ett av Indutrade

Läs mer