LOCATION

ARBETSTID

VARAKTIGHET

CONTACT

Tjänsten är tillsatt

Stiftsjurist, Visby stift

Visby stift

Kort om Visby stift

Stiftet består idag av 10 pastorat och 39 församlingar på Gotland. Dessutom ingår Svenska kyrkan i utlandet i Visby stift som finns på cirka 40 platser runt om i vår värld. Gotland är unikt med sina 92 medeltida kyrkor. Stiftet arbetar tillsammans med församlingar och pastorat för:

  • Levande församlingar, engagerade medarbetare, fördjupande och glädjefyllda gudstjänster.
  • Ett brett diakonalt arbete med fokus på de mest utsatta.
  • En undervisning för olika åldrar som väcker nyfikenhet samt fördjupar kunskaper, andliga och existentiella insikter.
  • En missionsuppgift som bygger på dialog och en strävan att vara goda förbilder

Om tjänsten

Vi söker dig som har avlagt juristexamen och det är meriterande om du har gjort notarietjänstgöring. Som stiftsjurist kommer Du självständigt handlägga ärenden i stiftets arbete med tillsyn över församlingar och pastorat. 

I rollen ingår att:  

  • utreda, handlägga, bereda och föredra beslutsförslag gällande 1) tillsynsärenden gällande präster och diakoner, 2) beslutsprövningsärenden, 3) överklaganden och 4) övriga ärenden till domkapitlet. 
  • vara sekreterare vid sammanträden för domkapitlet och ansvara för handlingar, kallelser och protokoll
  • ansvara för kyrkoval, domkapitelval, biskopsval och ärkebiskopsval i Visby stift.
  • i förekommande fall ta fram beslutsunderlag och beredande av remisser till förtroendemannaorganisationen. 
  • ge juridisk rådgivning, stöd och hjälp till församlingar och pastorat i frågor som rör kyrkoordningen och andra rättsområden.
  • hålla ett nära samarbete med Svenska Kyrkan i Utlandets (SKUT) kansli i Uppsala gällande samtliga utlandsförsamlingarnas tillsättning av tjänster, församlingsordningar med mera.

Om dig

Svenska kyrkan styrs av ett regelverk som liknar de regelverk som styr kommuner och statliga förvaltningsmyndigheter. Därför söker vi dig som är notariemeriterad samt har minst två års yrkeserfarenhet som jurist inom förvaltningsmyndighet, kommun/landsting eller motsvarande. Det är meriterande om du har erfarenhet från Svenska kyrkan eller annan ideell verksamhet. 

Du tycker om att möta människor i en rådgivande roll och kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Du är trygg, har god samarbets- och organisationsförmåga och kan skapa förtroende i kontakten med arbetskamrater och församlingar. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Du är stiftets juridiska kompetens vilket bland annat innebär ansvar för domkapitlet men också att ge råd och stöd till församlingar och pastorat. För att trivas i rollen ser vi att du är noggrann, strukturerad och ansvarstagande. Där till har du även förmågan att arbeta flexibelt och självständigt med god prioriteringsförmåga att lösa uppgifter på ett effektivt sätt.

Ett stiftskansli är en mångskiftande arbetsplats, som sköter stiftsorganisationens ärendehantering men som också har täta kontakter med församlingarna i stiftet och med Svenska kyrkan på nationell nivå. Stiftsjuristen är med sin särskilda kompetens en nyckelperson inom stiftet.

Du är (eller är villig att bli) medlem i Svenska kyrkan innan anställningens start och har kännedom om dess organisation och regelverk. Givetvis ser vi att du delar Svenska kyrkans värderingar som kännetecknas av varje människas lika värde, arbete för fred, försoning, rättvisa och hållbarhet. 

Om arbetslaget

Din arbetsplats är i stiftskansliets lokaler som finns mitt i Visby innerstad där du är omgiven av historia från tidig medeltid till att idag vara en världsarvsstad. Du arbetar på en arbetsplats som består av ett 25-tal medarbetare fördelade inom olika sakområden. I samverkan med stiftskansliets medarbetare har du en aktiv roll i främjandeuppdrag till stiftets församlingar och pastorat.

Rekryteringsprocess 

Vill du veta mer? Kontakta: Stiftsdirektor Christer Engelhardt, tfn 0498-40 49 19 för övergripande frågor, stiftsprost Annika Hakalax (tfn 0498-404905) och bitr. stiftsdirektor Ulrika Holmberg (tfn 0498-404926) för frågor omkring tjänstens innehåll

Fackliga företrädare:
Kent Österdahl, KyrkA tel. 0498-24 01 76
Bimbi Ollberg, Vision tel. växel 0498-40 49 28


Tillträde

Tillträde enligt överenskommelse.
Provanställning 6 månader kan komma att tillämpas.
Tjänsten är tills vidare och på heltid.

Ansökan

Din ansökan ska ha kommit in till Visby stift senast 12 december.

Skicka din ansökan via e-post: visby.stift@svenskakyrkan.se Obs! Skriv ”stiftsjurist” i ämnesraden.

Bifoga personligt brev och CV. Urval och intervjuer kommer att ske löpande. I slutskedet kommer vi att ta in referenser, betyg, intyg och löneanspråk från dem som går vidare i processen. 

I denna rekrytering samarbetar vi med Capasearch genom rekryteringskonsult Linn Wiessner linn.wiessner@capasearch.se.

Välkommen med din ansökan! 

Är du den vi söker?

Om du uppfyller kvalifikationerna och är intresserad av tjänsten är du mer än välkommen att söka. Om du har några frågor kan du kontakta våra medarbetare som är ansvariga för denna tjänst.

Tjänsten är tillsatt

Stiftsjurist, Visby stift

Nästan rätt?

Gå med i vårt nätverk så håller vi kontakten inför framtida uppdrag!

Andra tjänster

Boo Energi

Digital Marketing Manager, Boo Energi

Boo Energi - hållbara energilösningar, där innovation möter tradition. Boo Energi grundades 1920 som ett lokalt energibolag med ansvar för utveckling och underhåll

Läs mer
Indutrade AB

Business Area Head of People, Indutrade AB

Har du gedigen erfarenhet och en stark drivkraft för att leda HR-frågor och att forma en HR-strategisk agenda? Då kan rollen som Head of People för ett av Indutrade

Läs mer
Indutrade AB

Business Area Coordination & Communication, Indutrade AB

Indutrade is an international technology and industrial group that develops and acquires companies characterized by high technical expertise and an ability to build

Läs mer